In spatele pietei de medicamente, care valoreaza aproape 2,5 miliarde de euro, se ascunde o serie de practici mai mult sau mai putin legale. Carmen Peli, partener al casei de avocatura PeliFilip, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, care sunt cele periculoase dintre acestea si ce efecte pot avea asupra pacientilor romani.
Wall-Street.ro: De curand, Consiliul Concurentei a amendat cu 12 milioane de euro mai multe companii farmaceutice pentru practici anticoncurentiale, mai exact pentru oprirea unor medicamente de la reexport (exporturi paralele). Pe de alta parte, exporturile paralele au dus la disparitia unor medicamente de pe piata locala pentru ca ele au fost vandute in alte tari, unde preturile sunt mai mari...
Carmen Peli (foto): Exista anumite tipuri de produse pentru care furnizorii aleg – in special avand in vedere cererea distincta de pe fiecare piata – sa vanda aceleasi produse la preturi diferite in functie de tara in care acestea sunt vandute. Aceasta se intampla deoarece puterea de cumparare este mai mica in anumite tari membre.
Producatorii de medicamente sunt totusi interesati sa isi vanda produsele (mai ieftin) si in aceste tari, intrucat investesc astfel in dezvoltarea unor piete profitabile viitoare, iar intre timp contribuie la recuperarea costurilor de investitie care pot fi semnificative la nivel global (de exemplu, costurile de cercetare-dezvoltare).
Autoritatile de concurenta au suspectat uneori insa producatorii ca incearca sa mentina o diferentiere artificiala a preturilor in diversele state membre in interiorul pietei comune, prin practicarea pretins nejustificata de preturi ridicate in anumite piete.
Dar comertul cu medicamente prin alte canale decat cele ale producatorului (de exemplu, comert paralel), este considerat ca fiind un instrument legitim pentru combaterea acestor politici a produ