Bursa de la Bucureşti a crescut uşor şi joi, cu 0,37%, pentru a patra şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care tranzacţiile cu obligaţiuni au depăşit de peste patru ori valoarea operaţiunilor cu acţiuni.
Piaţa locală a crescut cumulat cu 2,32% în ultimele patru zile, iar bursele vest-europene au intrat pe un trend uşor descendent începând cu şedinţa de marţi.
"Acţiunile de la BVB nu au mai crescut în acelaşi ritm atunci când indicii americani au depăşit în mai multe rânduri maximele ultimilor patru ani, dar nici nu au mai scăzut foarte puternic atunci când pieţele internaţionale au înregistrat corecţii mai importante. O explicaţie pentru această decorelare poate fi oferta secundară de la Transelectrica. O parte din investitori şi-au marcat din profiturile obţinute pe companiile care au evoluat bine în ultima perioadă, precum Fondul Proprietatea, Petrom, Transgaz, SIF-uri, şi au păstrat banii pentru a cumpăra Transelectrica la discount, la minimul ultimilor doi ani. Dacă preţul acţiunii Transelectrica va înregistra variaţii pozitive după intrarea acţiunilor din ofertă ar trebui să vedem un circuit invers, în care banii de pe Transelectrica se vor reorienta către alte companii. Acum, în piaţă par să fie activi investitorii care pariză pe această evoluţie", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,61%, însă titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,35% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere cu 1,2%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29,7 mil. lei (6,8 mil. euro), valoare cu 60% peste rulajul şedinţei precedente. D