Printre cele mai frecvente probleme de sănătate ale românilor se numără tulburările digestive. Acestea sunt cauzate în principal de lipsa unor elemente esenţiale pentru a ne menţine starea de sănătate.
Dacă enzimele nu ar exista, nicio celulă vie nu ar putea funcţiona normal. Rolul lor este unul esenţial pentru buna desfăşurare a proceselor din organism. În primul rând, ele accelerează metabolismul. Mai exact, enzimele descompun particulele de hrană, cum sunt proteinele, carbohidraţii şi grăsimile, şi le transformă în nutrienţi mult mai mici, care pot fi absorbiţi mai uşor în sânge.
Aceşti nutrienţi sunt folosiţi de organism pentru a crea celule, ţesuturi şi organe. Pentru început, enzimele din salivă realizează procesul de predigestie, care se continuă pe măsură ce bolul alimentar înaintează spre stomac şi se finalizează la nivelul intestinului subţire.
Esenţiale pentru a ne menţine în formă sunt patru enzime, fiecare având rolul său bine definit: proteaza, amilaza, lipaza şi celulaza.
CIteşte şi:
Tehnica Mohs, succes de 99% în cancerul de piele
Tu ştii ce mănânci? Ce ingrediente „secrete" se pot ascunde în dietă
Digestia proteinelor, cea mai dificilă
Proteinele (produsele de origine animală, dar şi soia, mazărea, fasolea) sunt substanţele pe care organismul le metabolizează cu cea mai mare dificultate. De aceea, rolul enzimei protează este extrem de important în procesul de digestie.
În cazul în care proteaza se găseşte insuficient în organism, iar digestia nu este completă, molecule de proteine nedigerate pot ajunge direct în sistemul circulator şi, deci, în tot corpul, ducând la probleme grave de sănătate.
Proteaza ajută la „curăţarea" organismului, înlăturând proteinele nedorite din sânge. Aceleaşi enzime pot fi de ajutor sistemului imunitar în combaterea răcelii, gripei şi în stoparea dezvoltării tumori