Tribunalul București și-a motivat decizia de cercetare în stare de liberate a învinuiților din cazul fostului secretar de stat Ioan Andreica. În ciuda numeroaselor interceptări, judecătorul Victor Ionuț Voina a considerat că învinuiții pot fi cercetați în stare de libertate. Un administrator a fost prins de DNA când se îndrepta spre vama Giurgiu. Sursa: AGERPRES
”În ceea ce priveşte pe inculpatul P.L. s-a arătat că există date că acesta a încercat să se sustragă de la urmărirea penală fiind oprit în timp ce se îndrepta spre vama G. şi condus la sediul Direcţia Naţională Anticorupţie de organele de poliţie. Având în vedere că inculpaţii relaţionează există date privind sustragerea de la urmărire penală a inculpatului”, se arată în motivarea instanței.
În același timp, judecătorul nu a fost convins de valoarea reală a mitei, deoarece într-un paragraf se vorbește de 100.000 de euro, în altul de 75.000 de euro. În ciuda interceptărilor evidente, judecătorul a mai descoperit o eroare materială în propunerea de arestare a procurorilor, în sensul că o pagină era numerotată și alte câteva nu.
Lipsesc date calendaristice
O altă critică privește lipsa datelor la care s-au săvârșit infracțiunile. „Se poate observa din nou că nici în cazul acestui inculpat în cuprinsul referatului nu se precizează datele la care s-ar fi comis aceste fapte (nici măcar cu aproximaţie) sau persoanele faţă de care a afirmat că-şi va exercita influenţa (expresia „factorii de decizie din cadrul autorităţii contractante”, respectiv „reprezentanţii CJ B.” având un caracter destul de vag)”, consideră judecătorul.
Lista găsită la percheziție
O serie de înscrisuri găsite în timpul unei percheziții arată că ”în legătură cu centura oraşului C. s-ar fi achitat sume de bani inculpatului A.. Instanţa a identificat trei astfel de înscrisuri. Astfel, toate a