Dacă secţiile de Chirurgie Cardio-Vasculară şi Ortopedie au fost reabilitate şi arată ca-n Occident, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre celelalte secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) sau alte unităţi sanitare constănţene. În timp ce proaspăt inaugurata Clinică de Ortopedie şi Traumatologie Medicală respectă normele impuse de Uniunea Europeană şi beneficiază de spaţii amenajate la cele mai înalte standarde, alte compartimente suferă din cauza problemelor cu care se confruntă. La acest moment, blocul operator de la Ortopedie se întinde pe o suprafaţă de 700 de metri şi are în componenţă patru săli de operaţie, un spaţiu de sterilizare, precum şi spaţii de pregătire a bolnavilor, o zonă postoperatorie, prevăzută cu un sistem de ventilare cu flux laminar, aşa cum sunt dotate numai spitalele mari din ţară şi din Europa.
La polul opus, în alte secţii medicii sunt nevoiţi să se descurce cu ce au în dotare şi să-şi „cazeze" pacienţii în aceleaşi saloane vechi şi nerenovate... De aici apar şi reclamaţiile bolnavilor internaţi, care spun că în unele secţii saltelele sunt vechi de 20 de ani, pătate şi rupte, mobilierul arată jalnic, iar instalaţiile sanitare sunt mâncate de rugină. Ca şi cum asta nu ar fi suficient, bolnavii sunt vizitaţi noaptea şi de gândaci. Dincolo de problemele legate de cazare, persoanele suferinde sunt conştiente că mereu trebuie să vină cu sacoşa de medicamente de acasă, pentru că spitalul nu are fonduri suficiente pentru a le asigura tot ceea ce trebuie. „Noi am făcut solicitări în repetate rânduri pentru achiziţionarea de aparatură, dar până acum nu am obţinut decât promisiuni", a declarat şeful secţiei de Chirurgie, prof.univ.dr. Octavian Unc.
Motiv de bucurie şi frustrare
Referitor la inaugurarea Ortopediei, medicul a admis că acesta este standardul la care au dreptul să aspire pacienţii în 2012. „Desigu