Ministrii Finantelor din zona euro au convenit asupra stabilirii plafonului pentru fondul de salvare a Europei la aproximativ 800 de miliarde de euro, a declarat, vineri, ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter.
Cele 17 state membre ale zonei euro au aprobat, in urma unor discutii tensionate, cel mai scazut nivel discutat, agreat de tari precum Germania, Finlanda si Olanda, state in care opinia publica respinge majorarea fondurilor de salvare, potrivit unor surse din cadrul Uniunii Europene, citate de Reuters.
Capacitatea fondului include 500 de miliarde de euro din cadrul fondului permanent de salvare, Mecanismul European de Salvare, care va intra in vigoare in luna iulie, si 200 de miliarde de euro alocate prin Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.
Alte 53 de miliarde de euro vor proveni din imprumuturi bilaterale deja extinse catre Grecia, iar 49 de miliarde de euro sunt asigurate prin Mecanismul European pentru Stabilitate Financiara, primul raspuns al liderilor din regiune la criza, a precizat Fekter.
Cifrele au fost confirmate de un oficial de top al zonei euro.
Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara are o capacitate totala de 440 de miliarde de euro, iar suma de 240 de miliarde de euro va servi ca amortizor in caz de urgenta in urmatoarele 15 luni, cand fondul permanent si fondul temporar ale zonei euro vor functiona in paralel.
Comisia Europeana, Franta si alte cateva dintre cele mai mari economii mondiale au insistat pentru extinderea capacitatii fondului de salvare din zona euro, in speranta ca, astfel, investitorii isi vor recapata increderea in regiune, iar fondurile nu vor fi niciodata folosite.
Pana la inceputul acestei saptamani, Germania s-a opus majorarii resurselor in avans, asigurand, insa, ca va fi pregatita sa contribuie la extin