Relaxarea politicii monetare se va resimţi şi la dobânzile la credite, însă este întârziată de procesul de reechilibrare a bilanţurilor băncilor, a raportului dintre depozite şi credite, datele din luna februarie urmând să indice transmisia semnalului monetar în special la creditele pentru companii, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Din noiembrie până acum BNR a redus dobânda de patru ori consecutiv. Analiştii bancari consideră însă că decizia de ieri a băncii centrale de a reduce dobânda-cheie la 5,25% va ajuta tot Ministerul Finanţelor să se împrumute mai ieftin, în timp ce impactul asupra cursului de schimb va fi limitat.
"Observăm o transmisie a semnalelor de la BNR de politică monetară în mod evident pe piaţa monetară şi pe piaţa titlurilor de stat şi întârziată în sectorul bancar. Credem că întârzierea transmisiei va fi în mare parte recuperată şi o parte din deciziile noastre se vor reflecta şi la dobânzile la nivelul băncilor comerciale", a declarat Isărescu.
Economia reală are nevoie de scăderea costurilor de finanţare pentru stimularea cererii interne, în condiţiile în care exporturile, cel mai probabil, vor ajuta mai puţin la dinamica PIB din cauza încetinirii creşterii economice a principalilor parteneri comerciali ai României.
BNR a dat în noiembrie 2011 semnalul începerii unui ciclu de relaxare a politicii monetare, care să ajute economia să iasă de sub ameninţarea recesiunii. Însă până acum "semnalul" dat de banca centrală nu s-a transferat la dobânzile la credite cu toate că ratele ROBOR de pe piaţa interbancară au scăzut vizibil.
Isărescu a explicat că acest ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară început în toamnă s-a suprapus cu o perioadă extrem de tensionată la nivelul Europei, al zonei din care facem parte şi, în particular, la nivelul sistemului bancar fiind vizibilă o dezintermediere la băncile