Martie 1966 poate fi considerată în Statele Unite drept o lună-teatru de luptă între două curente. Cel patriotic, reprezentat de melodia sergentului Barry Sadler Ballad of the Green Beret, şi cel care se opunea intervenţiei militare americane în Vietnam, cu The Mamas and the Papas şi al lor California Dreamin’ în prim plan. Deocamdată, prima avea cîştig de cauză.
Compusă de Robin Moore şi de medicul militar Barry Sadler, aflat în perioada de convalescenţă, după ce fusese rănit la picior într-o misiune din Vietnam, Ballad of the Green Beret s-a vîndut în peste nouă milioane de exemplare şi a devenit cel mai de succes single al anului. Ulterior, sentimentul datoriei faţă de patrie avea să diminueze în intensitate, pînă la momentele în care tinerii ajungeau să-şi ardă ordinele de încorporare.
Pe Bătrînul Continent, preşedintele Franţei, generalul Charles de Gaulle, solicita omologului american, Lyndon B. Johnson, începerea unor negocieri în privinţa echipamentelor NATO aflate pe teritoriul francez. Ulterior, De Gaulle anunţa că trupele franceze se vor retrage din NATO şi că toate bazele şi comandamentele franceze ale Alianţei Atlanticului de Nord vor fi închise, în decurs de un an. În Brazilia, era anunţată dispariţia unei cantităţi însemnate de materiale nucleare. Şi undeva, pe coasta iberică a Mediteranei, un submarin american decoperea o bombă cu hidrogen pierdută de armata Statelor Unite.
Tot în Europa, dar fără atîta militărie, Udo Jürgens cîştiga concursul Eurovision, cu Merci Chérie. Iar la Vatican, papa Paul al VI-lea se întîlnea cu arhiepiscopul de Canterbury, Arthur Michael Ramsey. La acelaşi nivel înalt, prinţesa Beatrix, moştenitoarea tronului Olandei, se mărita cu Claus von Amsberg. Au existat voci care s-au opus acestei alianţe, deoarece mirele era german, iar amintirea Celui de-al Doilea Război Mondial era încă proaspătă.
În timp