Ofensiva corporativă privind propunerile de revizuire a agenţiilor de rating de credit a pus Franţa în defensivă, în contextul în care Parisul depune eforturi pentru a salva o măsură emblematică, forţând emitenţii să schimbe periodic agenţiile care stabilesc ratingul obligaţiunilor lor, notează Financial Times (FT) în ediţia de joi.
Opoziţia faţă de aşa-numita 'regulă a rotaţiei' este atât de puternică încât se aşteaptă ca miniştrii europeni de finanţe, reuniţi vineri la Copenhaga, să o şteargă în întregime din propunere, potrivit unor diplomaţi implicaţi în discuţii.
Un astfel de demers va elimina elementul cel mai controversat rămas într-un pachet de reforme deja puternic diluat, conceput mai întâi de comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Michel Barnier, care supraveghează sectorul financiar european.
Franţa este una dintre cele trei sau patru ţări ale UE care sprijină rotaţia obligatorie a agenţiilor de rating la fiecare trei până la şase ani. Susţinătorii demersului spun că acest lucru va ajuta la păstrarea unei distanţe sănătoase între evaluatori - în frunte cu Moody, Standard&Poor's şi Fitch - şi clienţii lor.
Demersul a raliat însă un grup mare în opoziţie, acesta variind de la trezorieri corporativi francezi şi grupuri germane din industrie până la factori de reglementare de primă mărime de la Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe (ESMA), care este responsabilă cu supravegherea agenţiilor de rating.
Germania, Spania şi Marea Britanie se numără printre cele aproximativ 11 ţări care doresc ca regula să fie casată, susţinând că ea va prejudicia calitatea ratingului şi va impune costuri suplimentare. 'Francezii sunt destul de izolaţi', a declarat un diplomat implicat în discuţii.
Există, de asemenea, o lipsă de entuziasm