Banca Transilvania (TLV), cel mai mare creditor cu capital majoritar românesc de pe piaţa locală, estimează pentru acest an un profit brut în creştere cu 20%, la 334,7 mil. lei (76,4 mil. euro), şi o majorare a activelor cu 11%, la 28,53 mld. lei (6,51 mld. euro), potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli întocmit pe standardele IFRS.
Banca a înregistrat anul trecut un profit brut de 278,2 mil. lei (65,6 mil. euro), calculat după regulile sistemului internaţional de raportare financiară (IFRS), în timp ce conform standardelor româneşti de raportare (RAS) câştigul brut a fost de 185,7 mil. lei (43,8 mil. euro). Astfel, profitul pe IFRS este cu aproape 50% mai mare decât cel pe RAS.
Soldul activelor era la sfârşitul anului trecut de 25,81 mld. lei, iar potrivit raportului anual al consiliului de administraţie, Banca Transilvania ar fi ocupat poziţia a treia în sistem, cu o cotă de piaţă de 7,27%, după BCR şi BRD.
"Banca Transilvania anticipează că dificultăţile care au marcat economia românească în anii precedenţi nu se vor manifesta cu aceeaşi intensitate pe parcursul anului 2012. Astfel, costul net al riscului de creditare va avea o influenţă mai scăzută în 2012 asupra rezultatelor financiare ale sectorului bancar din România. Conducerea estimează şi pentru anul 2012 un nivel însemnat al provizioanelor aferente creditelor, cu o tendinţă de menţinere faţă de cheltuiala cu provizioanele înregistrată în 2011, cu efecte corespunzătoare asupra situaţiilor financiare ale băncii", se spune în raportul pentru anul trecut.
Conducerea băncii a bugetat pentru acest an o cheltuială cu provizioane pentru credite de aproape 400 milioane de lei (91,3 milioane de euro), pe strandardele IFRS, uşor peste cele înregistrate anul trecut, de 380,8 milioane de lei (89,8 milioane de euro). Astfel, soldul provizioanelor pentru credite ar urma să ajungă la 2,06