Indelung discutata si pusa pe tapet, rezolvarea stituatiei pietei Rasdaq a venit de la Curtea Europene, dar a trecut aproape neobservata, initial. Dupa cateva zile, a inceput sa starneasca discutii si controverse in piata, investitorii solicitand consultarea si aratandu-si consternarea. Avocatul Cristian Dutescu a explicat, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, firul logic al acestei decizii si ce efecte ar putea avea.
Ce n-au reusit actorii pietei in ultimii ani, a facut Curtea de Justitie a Uniunii Europene: a explicat clar si raspicat de ce piata Rasdaq nu este reglementata. Faptul ca actiunile sunt tranzactionate pe piata Rasdaq prin intermediul suportului electronic pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti nu poate fi suficient pentru a califica din punct de vedere juridic aceasta piata ca „piata reglementata”.
Cristian Dutescu, partener fondator al casei de avocatura Dutescu si Asociatii, a explicat ca este vorba de o problema prejudiciara, ridicata intr-un dosar pe rolul Curtii de Apel Cluj, ce avea ca obiect acuzatiile DIICOT Cluj impotriva a sase persoane, cu privire la manipularea pietei de capital. Este vorba de doua persoane din conducerea BT Securities, Rares Nilas si Sergiu Dan Dascal, clientul acestora Gicu Gansca, alti doi brokeri si un avocat.
Acestia au fost acuzati ca in perioada noiembrie 2007-februarie 2008 ar fi manipulat piata de capital prin o serie de tranzactii ale lui Gicu Gansca. In 2009 a inceput urmarirea penala, la finele lui 2010 dosarul a fost finalizat la parchet si au fost trimisi in judecata.
“S-a inceput urmarirea penala in baza unor articole care defineau tranzactionarea in baza informatiilor privilegiate, audierea s-a facut pe aspect de manipulare a pietei de capital si la finalul urmaririi penale s-a schimbat incadrarea in drept. Cu tot respectul pentru procurori, trebuiau sa citeasca le