România îşi lasă comorile la discreţia hoţilor. Abandonate în peşteri, descoperirile istorice sunt traficate către colecţionarii din Occident. În tot acest timp, ani de zile, autorităţile ridică din umeri şi dau vina pe lege.
Avem peste 12 mii de peşteri descoperite şi nici măcar 10 din ele nu sunt amenajate şi protejate. România e raiul braconierior de fosile! Este o fraudă uriaşă, dar nu o constată nimeni. Subteranul ţării ascunde comori antropologice şi paleontologice distruse sistematic an de an. Din munţii României zeci de filiere transfrontaliere exportă leagănul civilizaţiei acestor locuri. Mafia fosilelor duce în colecţii private din toate Europa şi chiar peste ocean un adevărat tezaur ştiinşific. Autorităţile se fac ca nu văd.
In Romania nici cand braconierii sunt prinsi cu fosilele in propria locuinta, nu patesc nimic. Cum au ajuns hotii romani sa vanda istorie? Povestea e lunga si stiuta doar de cei care fura patrimoniul, de o parte si cei care incearca, cu mainile goale, sa-l protejeze, de cealalta parte.
Sa ne imaginam o zi din viata familii care a trait acum 35 de mii de ani in zona Muntilor Apuseni, intr-o iarna geroasa. Tatal si fiul urca la adapostul unei pesteri sa friga carnea proaspat vanata, in vreme ce femeia deseneaza cu un taciune pe peretele grotei. Gesturi simple care lasa in urma o farama de cultura. Intreg ADN-ul acelei perioade e regasit acum, in aceleasi locuri.
Am insotit in maruntaiele calcaroase o echipa de specialisti speologi, arheologi si paleontologi. Ei sunt putinii oameni care cunosc bine masura lumii subpamantene, in zona Apusenilor. Pentru filmarea distrugerilor, ne-am strecurat pe trasee pe care nu a mai filmat nimeni pana acum. Nu poti sa nu incerci un sentiment de claustrofobie, avand in vedere ca treci prin niste gauri de vreo 30, 40 de cm.
Dupa o calatorie lunga pe sub pamant, am descoperit o