Dr. Calin Georgescu, cel despre care s-a vorbit in ultima vreme ca fiind un posibil prim-ministru tehnocrat al Romaniei si care este reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, a fost intr-o misiune de patru zile in Insulele Marshall si va depune un raport la Consiliul pentru drepturile omului al ONU cu privire la efectele pe care le-au avut asupra populatiei marshalleze anii de teste nucleare facute de SUA, relateaza AFP. Sursa imagine: Wikipedia
Statele Unite au efectuat experimente nucleare, testand 67 de arme intre anii 1946 si 1958, in Bikini – care a fost inscris in 2010 pe lista patrimoniului mondial UNESCO – si Enewetak, motiv pentru care Insulele au devenit, in 1956, “cel mai contaminat loc de pe pamant”, conform Comisiei pentru Energie Atomica a SUA. In urma testarii primei bombe americane cu hidrogen, denumita “Ivy Mike”, insula Elugelab din Enewetak a fost distrusa.
La peste 50 de ani de cand Statele Unite au stopat testele nucleare in Insulele Marshall, locuitorii se simt “nomazi in propria tara”, a declarat Calin Georgescu, in calitatea sa de raportor special ONU. El a spus ca este responsabilitatea atat a guvernului Insulelor Marshall, cat si a celui american sa gaseasca solutii eficiente pentru remedierea situatiei care s-a creat in urma testelor nucleare din timpul Razboiului Rece.
Cu privire la aceasta problema, ambasadorul SUA in Insulele Marshall, Martha Campbell, a declarat ca un acord de compensare de 150 milioane dolari, semnat in 1980, a fost deplin si finalizat si ca Statele Unite raman angajate sa furnizeze tratament medical pentru persoanele expuse si sa monitorizeze mediul in insulele afectate.
Calin Georgescu, insa, considera ca subiectul testelor nucleare nu este inchis. “Am ascultat problemele si povestile comunitatilor afectate din Bikini, Enewetak, Rongelap si Utrik. Ca rezultat al experimentelo