Zona euro se va dota cu un scut financiar de 800 de miliarde de euro, menit să ajute la salvarea economiilor fragile şi a băncilor până în 2014. Acordul a fost găsit vineri la Copenhaga de miniştrii de finanţe ai zonei euro. Suma este consistentă dar în acelaşi timp insuficientă.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
De la începutul crizei, europenii au pus pe picioare un Fond European de Securitate Financiara (FESF) şi un Mecanism European de Stabilitate (MES).
Cel din urmă, care-şi începe activitatea în vara, are o capacitate de împrumut efectivă de 500 de miliarde de euro. Primul, FESF, care va dispărea în 2013, împrumuta deja sume importante economiilor portugheză, irlandeză şi greacă.
Miniştrii de finante ai zonei euro au acceptat ideea de a uni cele două capacităţi de împrumut : 500 de miliarde de la MES cu cele deja aproximativ 300 de miliarde alocate din 2010 şi până astăzi Greciei, Irlandei şi Portugaliei de FESF. Se ajunge astfel cu greu la aproape 800 de miliarde.
Dar cum cele 300 de miliarde sint deja imprumuturi angajate şi nu bani noi, de fapt vorbim despre un total teoretic de 800 de miliarde ; practic, capacitatea de împrumut în viitor, dacă alte economii se prăbuşesc , va fi de 500 de miliarde.
Dar pentru a calma pieţele şi a da impresia de stabilitate, zona euro are nevoie de un scut de peste 1000 de miliarde pâna în 2014. Este ceea ce spun experţii financiari, o spune FMI şi o mai spune şi un raport al OCDE publicat în această săptămână.
Germania nu a fost însă de acord cu ideea capitalizării scutului euro cu mai mult de atât şi asta în ciuda insistenţelor Franţei.
Acum speranţa europenilor este ca, la jumătatea lunii aprilie, FMI să decidă să-şi mărească puterea de împrumut şi să nu uite că zonei euro îi mai trebuie şi ei nişte bani. Ecofin se amăgeşte, spune Guy Verhostadt @N_P