În cazul în care proiectul centralei nuceleare de la Belene nu va fi realizat, Bulgaria ar putea cumpăra “gaze de şist ieftine din România”.
Declaraţia premierului bulgar apărută pe site-ul novinite.com şi citată de Agerpres a luat prin surprindere opinia public din Bulgaria. Acesta a explicat că “Dacă românii vând gaze de şist ieftine de la Chevron, va fi creată o conductă şi suntem îndeajuns de avuţi, nu văd ce ne-ar opri să le cumpăram din România”. În cazul în care bulgarii nu vor realiza proiectul centralei nucleare de la Belene, ei vor construi o termocentrală pentru care vor avea nevoie de gaze de şist.
Guvernul bulgar a anunţat de altfel că va renunţa la construirea centralei nucleare de la Belene, conform unui acord de participare bulgaro-rus semnat în 2006 între cele două părţi. Bulgaria s-a confruntat cu proteste vehemente din partea militanţilor pentru mediul încojurător, care sunt foarte preocupaţi de riscul contaminării pânzei freatice în urma exploatării şi extragerii gazelor de şist în nord-estul Bulgariei.
Guvernul roman a aprobat recent un acord care permite companiei Chevron să extragă gaze neconvenţionale în zonele situate în apropierea frontierei cu Bulgaria, însă premierul Boiko Borisov nu a precizat modalităţile în care va acţiona, pentru că în Bulgaria există un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, iar cele două ţări împart un amplu bazin subteran.
În cazul în care proiectul centralei nuceleare de la Belene nu va fi realizat, Bulgaria ar putea cumpăra “gaze de şist ieftine din România”.
Declaraţia premierului bulgar apărută pe site-ul novinite.com şi citată de Agerpres a luat prin surprindere opinia public din Bulgaria. Acesta a explicat că “Dacă românii vând gaze de şist ieftine de la Chevron, va fi creată o conductă şi suntem îndeajuns de avuţi, nu văd ce ne-ar opri să le cumpăram din România”. În cazu