“Instruiţi-vă aşa cum veţi lupta” a fost mesajul ministrului apărării Gabriel Oprea adresat piloţilor şi maiştrilor militari de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu de la Boboc, cu prilejul împlinirii unui veac de funcţionare a instituţiei de învăţământ.
Gabriel Oprea a felicitat performanţele obţinute de piloţii pregătiţi la Boboc în misiunile internaţionale alături de partenerii străini şi le-a recomandat celor care urmează cursurile instituţiei să acorde importanţă totală pregătirii teoretice şi practice.
Festivităţile au cuprins o slujbă religioasă, discursul ministrului apărării şi defilarea subunităţilor din cadrul Şcolii de Aplicaţie de la Boboc. La final, zona destinată ceremonialului a fost survolată de aeronave din dotarea bazei de la Boboc.
Şcoala de aviaţie de la Boboc a fost, la momentul înfiinţării, cea de a doua instituţie de profil din lume, după şcoala de aviatori din Marea Britanie. Aerodromul folosit astăzi de piloţii militari funcţionează din anul 1940 pe terenuri preluate din moşia lui Alexandru Marghiloman, în folosul aeronauticii.
Începând cu anul 1997, Institutul Militar de Aviaţie „Aurel Vlaicu” s-a transformat în Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie „Aurel Vlaicu”. Sarcinile de formare a viitoarelor cadre de aviaţie, din punct de vedere teoretic, au fost preluate de Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov.
La 1 august 2003, ca urmare a procesului de transformare şi redimensionare din cadrul Forţelor Aeriene, Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie îşi schimbă denumirea în Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi reuneşte cele trei categorii de arme specifice Forţelor Aeriene: aviaţie, artilerie antiaeriană şi rachete sol–aer şi radiolocaţie.
În anul 2007 au fost finalizate două proiecte importante, constând în procesul de modernizare a infrastructurii pistei de decolare