Sâmbătă după amiază la Tulcea a fost lansat oficial un proiect pilot de telemedicină pentru Delta Dunării, construit pe modele funcţionale deja în insulele din Croaţia sau Grecia. Pacienţii din inima Deltei se vor duce la medicul de familie din sat, dar vor fi dignosticaţi de specialiştii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea.
Subsecretarul de stat Raed Arafat, prezent azi la Tulcea, a prezentat componentele care vor sta la baza acestui sistem de telemedicină: o cameră video care va prelua imagini cu pacientul din Deltă, un laptop la care este conectată această cameră video (şi prin care se vor transmite informaţiile către specialistul din Spitalul Judeţean Tulcea), dar şi un ecograf portabil (momentan au ajuns la Tulcea trei astfel de aparate).
„Avem astfel legătura video şi transmiterea datelor principale către specialiştii din Spitalul Judeţean de Urgenţă. Astfel se reduce numărul deplasărilor nejustificate, dar şi cheltuiala unor localnici din deltă care ar fi trebuit să vină până la Tulcea pentru consultaţii“, a precizat azi Raed Arafat.
Click pe poze pentru imagini de la lansarea de proiect!
Subsecretarul de stat a declarat că acesta este un proiect pilot pentru România. În ţară mai există doar trei sisteme de telemedicină, dar toate sunt numai pe cazuri de urgenţă: unul cu centrul la Tg. Mureş, unul cu sediul la spitalul Floreasca din Bucureşti şi încă unul în Moldova, cu centrul la Iaşi. Acesta este un nou pas: conectarea medicilor de famile cu specialiştii din Tulcea.
Modelul este deja funcţional în Grecia şi Croaţia, acolo unde se stabileşte, astfel, legătura cu insulele.
Zece cabinete din judeţ, conectate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea
În deltă îşi desfăşoară activitatea şase medici de familie, dar proiectul fusese iniţial extins la opt medici. „Am avut astăzi o serie de surprize: ni s-a comunicat din par