Hamburgerul pentru stângaci, Richard Nixon preşedintele SUA pentru a doua oară, recolta de spaghetti şi pinguinii zburători sunt câteva dintre cele mai celebre farse care au fost făcute cu ocazia zilei de 1 aprilie, cunoscută şi sub denumirea de Ziua păcălelilor.
Tradiţia şi-ar avea originea în istorie, în anul 1564, când regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie. Întrucât de 1 aprilie, dată ce corespundea Noului An, se împărţeau cadouri, s-a decis perpetuarea obiceiului şi după 1564, dar sub forma unor farse şi glume.
Tradiţia spune că farsele trebuie făcute până în ora prânzului
Potrivit obiceiului, aceasta este ziua în care putem face glume şi ne putem păcăli cunoscuţii fără ca aceştia să se supere. Astfel că dacă primiţi o veste îngrijorătoare sau auziţi lucruri ieşite din comun nu intraţi în panică. Nu vă alarmaţi pentru că orice va fi posibil, duminică, de 1 aprilie.
Ziua farselor nevinovate este sărbătorită ca atare pe toate continentele şi, potrivit tradiţiei, păcălelile trebuie făcute până la ora prânzului. Dacă alegeţi să faceţi o farsă cuiva după acest moment al zilei, riscaţi să aveţi ghinion.
Prima farsă celebră datează din primul război mondial
Război cu bombe false
Cea mai veche păcăleală datează din 1915 când un pilot francez de pe frontul primului Război Mondial a survolat tabăra germană şi a aruncat o încărcătură ce părea a fi o bombă. Soldaţii germani au fugit speriaţi în toate părţile, însă, după ce au constatat că nu se produce nicio explozie, s-au apropiat discret de "bomba" care, de fapt, era o minge de fotbal însoţită de mesajul "Păcăleală de 1 Aprilie!".
Recolta de spaghetti
În anul 1957, postul de televiziune BBC a anunţat că fermierii elveţieni se bucură de o recoltă record de spaghetti datorită iernii blânde şi a unor c