Anul trecut, au decolat săptămânal peste 60 de curse charter. În 2012, oferta este mai variată, iar turoperatorii așteaptă pe avioanele lor peste 300.000 de turiști. Cele mai căutate zboruri sunt către Antalya, Creta și Mallorca.
Luând în calcul lista provizorie de zboruri charter, putem concluziona că de pe mai toate aeroporturile din România se zboară, în sezonul estival, către Grecia, Turcia sau Spania, semn că turismul (a se citi outgoing) își revine. Extrem de implicați în crearea unor pachete speciale care să convingă turiștii să renunțe la deplasările cu mașinile personale și să opteze pentru transportul cu avionul au fost chiar operatorii aerieni locali, atât Tarom, Carpatair, cât și Blue Air fiind printre principalele companii care operează cursele charter.
Deși nu există o centralizare a numărului de chartere care vor decola din România în fiecare săptămână, pe baza discuțiilor cu agențiile de turism, Capital estimează că aproximativ 70 de zboruri din totalul celor efectuate săptămânal duc românii în vacanță, în străinătate. Gradul de ocupare al aeronavelor va fi, în medie, de 80%. Tarifele pe o destinație charter pornesc de la 200 euro pentru șapte nopți de cazare cu mic dejun inclus, cele mai avantajoase fiind cele pentru Creta.
„Anul trecut, am avut 20 de curse charter, iar în 2012 am mărit numărul la 28, din care 18 sunt cu plecare din București. Faţă de anul trecut, vânzările de pachete având transport cu avionul au crescut cu 15%-20%, în condițiile în care preţurile se menţin la nivelul lui 2011, iar reducerile early booking ajung la 40%“, spune Cristian Pandel, directorul agenției Christian Tour. Primele curse ale agenției sale vor fi operate începând cu luna mai, din Timișoara către Antalya, iar ultimul zbor este către Bodrum, la începutul lui octombrie, cu plecare din București.
Cererea mare pentru Turcia i-a convins și