Apropierea Republicii Moldova de Alianţa Nord-Atlantică este din ce în ce mai evidentă. Chiar dacă, în Constituţia celui de-al doilea stat românesc, este prevăzut statutul de neutralitate, autorităţile de la Chişinău dovedesc o deschidere fără precendent faţă de adoptarea valorilor democratice europene şi nord-atlantice.
Vizita recentă a premierului Vlad Filat la Bruxelles, la Cartierul General al NATO, unde s-a întâlnit cu secretarul general Anders Fogh Rasmussen, a demonstrat, cel puţin prin intermediul declaraţiilor oficiale, că, pentru Alianţă, Republica Moldova este importantă. “Parteneriatul nostru cu Moldova este important. Şi dorim să aducem dialogul nostru politic şi cooperarea practică la un nou nivel”, a declarat Rasmussen.
“Statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este un obstacol în calea cooperării ţării cu NATO“, a răspuns, cu subînţeles, Vlad Filat, care a reiterat angajamentul Chişinăului în continuarea cooperării eficiente cu Alianţa şi reafirmarea calităţii de partener credibil european.“Scopul nostru final este transformarea Republicii Moldova dintr-un consumator într-un furnizor al securităţii şi stabilităţii regionale, cu asistenţa partenerilor noştri internaţionali”, a continuat Filat. Este important de menţionat că, la mijlocul lunii martie, 120 de delegaţi din peste 40 de state, membre ale Alianţei Nord-Atlantice, semnatare ale Parteneriatului pentru Pace, Dialogului Mediteranean şi Iniţiativei de la Istanbul, au participat la Chişinău, la Atelierul de Cooperare şi Coordonare Militară „Parteneri cu NATO, în viitor”. Astfel că, asemenea Bucureştiului în urmă cu 18 ani, Chişinăul se arată un “elev” silitor în parcurgerea unor paşi fireşti şi deloc uşori. Apropierea Chişinăului de valorile democratice occidentale nu este o pură întâmplăre. La Summitul NATO de la Lisabona, din 2010, secretarul general al Alianţei Nord-Atl