Alături de periaj, folosirea aţei dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi din zona cuprinsă între gingie şi dinte. Folosirea acesteia este recomandată cel puţin o dată pe zi. Alături de periaj, folosirea aţei dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi din zona cuprinsă între gingie şi dinte. Folosirea acesteia este recomandată cel puţin o dată pe zi.
Utilizarea aţei dentare îndepărtează circa 40% din placa bacteriană, vinovată pentru carii sau afecţiuni ale gingiei. Aceasta trebuie folosită zilnic. Iată cum se foloseşte corect:
- Rupe o bucată din aţa dentară de aproximativ 30-40 cm lungime.
- Bucata de aţă dentară ruptă se înfăşoară pe degetul arătător de la ambele mâini. Între degete se lasă circa 3-5 cm de aţă dentară liberă pentru lucrul efectiv.
- Pentru a introduce aţa dentară între dinţii de sus, împinge uşor degetele, alternativ, folosind o mişcare de zig-zag. În cazul dinţilor foarte apropiaţi apasă uşor în jos aţa dentară printre dinţi printr-o mişcare de zig-zag.
- Deplasează cu atenţie aţa în sus şi în jos în spatiul dintre dinţi. Asigură-te că aţa dentară alunecă pe întreg spaţiul dintre dinţi, astfel încât să curăţe şi zona dintre dinte şi gingie. Curbează aţa la baza fiecărui dinte, în forma literei C. Nu forţa pentru a nu te rănii.
- Scoate uşor aţa dintre dinţi.
- Desfă o bucată mică de aţă dentară curată de pe unul dintre degetele arătătoare. Porţiunea de aţă dentară utilizată pentru curăţare va fi înfăşurată pe celălalt deget, astfel încât să rămână liberă o bucată de aţă dentară nefolosită. Cu aceasta repetă procedura de igienizare la următoarea pereche de dinţi.
- Repetă aceste etape pentru a curăţa spaţiile dintre toţi dinţii, inclusiv cei din spate.
- Clăteşte-te bine cu apă pentru a elimina reziduurile alimentare şi cele din placa bacteriană.
În cazu