În fiecare zi din 2010, 600 de firme au fost lichidate
Jumătate dintre societăţile existente supravieţuiesc mai puţin de cinci ani
La 10 ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului UE privind procedurile de insolvenţă (Regulamentul CE nr. 1346/2000), Comisia Europeană lansează o consultare publică pentru modernizarea acestuia, astfel încât noile norme să ţină cont de importantele evoluţii în cadrul legislaţiilor naţionale şi schimbările considerabile survenite în ceea ce priveşte mediul economic şi politic.
"O legislaţie modernă în materie de insolvenţă este esenţială pentru stabilitatea financiară şi pentru eficienţa sistemului financiar. Reprezintă o parte esenţială a unei pieţe unice moderne şi îi încurajează pe întreprinzători să îşi asume riscuri. Şi, dacă este necesar, oferă o procedură clară prin care întreprinderile îşi pot înceta activitatea. O legislaţie modernă în materie de insolvenţă va contribui la consolidarea economiei, întrucât va oferi o a doua şansă întreprinderilor solide din punct de vedere financiar, dar care întâmpină dificultăţi financiare pe termen scurt. Din acest motiv, am lansat o consultare care se adresează atât întreprinderilor, cât şi juriştilor, autorităţilor judiciare şi publicului larg" , a afirmat comisarul UE pentru Justiţie, dna Viviane Reding.
Poptrivit Comisiei Europene, aproximativ jumătate dintre întreprinderi supravieţuiesc mai puţin de cinci ani, numărul total al lichidărilor înregistrate în 2010 fiind de 220.000 - "ceea ce înseamnă că, zilnic, şi-au încetat activitatea circa 600 de întreprinderi din Europa".
"Această tendinţă a continuat să se înregistreze şi în 2011. Prin urmare, este esenţial să existe dispoziţii legale moderne şi proceduri eficiente pentru a ajuta întreprinderile care au forţă economică suficientă, să surmonteze dificultăţile financiare şi să beneficieze de "o a