Reţeta perfectă pentru a obţine fericirea nu a fost încă descoperită, însă nevoia oamenilor de a o atinge a generat o industrie uriaşă: „manualele“ şi cursurile de dezvoltare personală sunt doar câteva dintre metode.
Dicţionarul explică fericirea ca o stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină. Definiţia este destul de simplă, dar complicaţiile apar atunci când trebuie să găseşti drumul către această stare. Potrivit studiilor, percepţia despre ce înseamnă o viaţă frumoasă este diferită în funcţie de vârstă.
Astfel, tinerii leagă fericirea de adrenalină, de sentimente intense, în timp ce persoanele mai în vârstă contează mai mult imaginea de ansamblu şi sentimentul de linişte interioară.
„Diferenţa între cele două stări se pare că rezultă din importanţa pe care o acordăm viitorului în raport cu prezentul. Tinerii sunt în general mai orientaţi către viitor, în timp ce cei mai în vârstă pun mai mare preţ pe prezent", a precizat pentru LiveScience Cassie Mogliner, profesor de marketing şi cea care a condus studiul.
Aceasta a studiat nivelul de satisfacţie la 70.000 de adolescenţi şi persoane de 20, 30, 40, respectiv 50 de ani, care şi-au descris starea de fericire pe bloguri şi alte mijloace media. 60% din cei tineri au asociat acest sentiment cu exaltarea, în timp ce persoanele mai în vârstă l-au asemănat mulţumirii.
Diferenţele sunt chiar mai evidente la copii, unde fericirea se rezumă exclusiv la starea de plăcere imediată. De unde şi concepţia că, dacă petreci mult timp în preajama celor mici, sufletul îţi întinereşte, au mai arătat cercetătorii. „Oamenii trebuie să se aştepte ca lucrurile care-i fac fericiţi să se schimbe cu timpul, iar acest lucru nu trebuie nici să-i sperie şi nici să-l atribuie faptului că viaţa le este mai urâtă", a mai explicat Mogliner.
De asemenea, un studiu al site-