DR. Silvia Stănculescu Vasalos
Medic specialist
chirurgie plastică
Doctor în Ştiinte Medicale
Clinica Metamorphosis
tel.0722392382
Ce înseamnă
În literatura medicală Şi estetică, celulita desemnează aspectul inestetic al Ţesutului gras Şi al pielii. În limbajul popular, această afecŢiune mai este cunoscută Şi sub denumirea de "coajă de portocală". 90% dintre femei au probleme în acest sens mai ales după adolescenŢă. DeŞi se credea iniŢial că celulita este o problemă strict feminină, această afecŢiune poate fi întâlnită Şi la bărbaŢi, este drept, într-un număr redus de cazuri. Locurile preferate ale celulitei sunt coapsele, fesele Şi abdomenul Şi, mai rar, picioarele Şi braŢele.
Cum apare
Pielea, cel mai întins organ al corpului nostru, este formată din mai multe straturi: epiderm, derm Şi hipoderm. Celulita apare în hipoderm, stratul unde se acumulează depozitele de grăsime. Celulele adipoase (adipocitele) se găsesc în cele două straturi de grăsime (rezervele naturale ale organismului) care sunt aŞezate în formă de reŢea.
O abordare medicală
De la vârsta de doi ani, adipocitele suferă preponderent un proces de hipertrofie Şi nu unul de hiperplazie - adică ele îŞi măresc volumul Şi nu numărul. Această creŞtere în volum determină tulburări ale metabolismului celular, soldate cu hipooxigenare, prin scăderea fluxului sanguin, un drenaj limfatic Şi venos ineficient, o inflamaŢie a Ţesutului gras, precum Şi afectarea reŢelei conjunctive dintre adipocite. Aglomerările de adipocite împiedică fluxul sanguin, substanŢele nutritive nu mai ajung la Ţesuturi, iar toxinele nu mai pot fi eliminate din organism. Astfel, în timp, în zonele afectate de celulită, pielea îŞi pierde aspectul neted, elasticitatea Şi tonicitatea.
O problemă hormonală
Rolul important al hormonilor (estrogenul Şi foliculina) în apariŢia celuli