Firmele nou infiintate (start-up-urile) sunt destul de greu de finantat, pentru ca au nevoie de garantii, si de cele mai multe ori, n-au. Atractive pentru banci sunt cele care fac parte din grupuri mai mari, iar la polul opus se afla cele fara experienta.
Din cauza conditiilor economice dificile, atat din Romania, cat si la nivel international, bancile s-au ferit in ultimii ani sa acorde credite companiilor nou infiintate.
"In 2011 au fost acordate un numar foarte mic de credite acestei categorii, in scadere fata de anii anteriori, avand in vedere si scaderea numarului de companii nou infiintate", a declarat Melania Mirea, seful departamentului microintreprinderi si PFA din cadrul BCR.
Ea a explicat ca reticenta in creditare provine din analiza imprumuturilor acordate acestui segment in trecut, analiza care a dovedit ca lipsa de implicare financiara a actionarilor si creditarea din start a unei afaceri nou incepute de catre o banca presupune asumarea unor riscuri ridicate din partea potentialilor finantatori.
BCR considera startup clientii care isi desfasora activitatea principal de mai putin de 12 luni, indiferent de data inregistrarii la RECOM, cat si companiile care urmeaza sa isi schimbe activitatea principala, chiar daca au mai mult de 12 luni de activitatea anterior.
"La inceputul construirii unui business este de asteptat ca actionarii sa fie cei care finanteaza afacerea din capitalurile proprii, ulterior, dupa 12 luni de activare, afacerea sa creasca ajutata de o finantare din partea unui banci - acordata pe baza unor situatii financiare care sa dovedeasca faptul ca afacerea este una sanatoasa si merita crescuta", a spus Mirea.
Proiect finantabil sau nu?
In general, cele mai eligibile companii sunt cele sustinute de un grup, care activeaza in domeniu de mai multi ani. De asemenea, b