Apariţia în Rusia a unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin, în cadrul unei serii cu "marile nume" ale istoriei ruse, a generat sâmbătă reacţii ferme din partea apărătorilor drepturilor omului, relatează AFP.
"Aceasta este o profanare a istoriei noastre, a suferinţelor îndurate de poporul nostru sub conducerea acestui individ", a reacţionat la postul de radio Ecoul Moscovei Svetlana Ganuşkina, o reprezentantă a organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Memorial.
La acelaşi post de radio, un reprezentant al editurii Alt, Dmitri Krasnikov, a apărat decizia societăţii de a publica aceste caiete, vândute la librărie sub acelaşi titlu ca acelea pe care figurează portretul împărătesei Ecaterina a II-a sau al compozitorului Serghei Rahmaninov.
"Nu putem ignora rolul lui Stalin. Putem să discutăm despre această personalitate, să o criticăm, dar ea a existat, este istoria Rusiei pe care copiii o învaţă la şcoală", a declarat el.
Ganuşkina a apreciat că astfel de iniţiative arată un "refuz (al Rusiei) de a-şi accepta istoria".
Mai multe personalităţi politice au condamnat de asemenea această iniţiativă a editurii.
Nostalgia unei ţări conduse cu mână de fier rămâne prezentă în Rusia, unde procesul de reevaluare a istoriei început la căderea regimului sovietic în 1991 nu a fost dus până la capăt, potrivit militanţilor ruşi pentru drepturile omului.
În mai 2010, preşedintele Dmitri Medvedev a denunţat regimul "totalitar" al URSS şi crimele "impardonabile" comise de Stalin.
În acelaşi timp, mai multe manuale de istorie destinate universităţilor continuă să-i dea o apreciere pozitivă lui Stalin.
Apariţia în Rusia a unor caiete şcolare cu imaginea lui Iosif Stalin, în cadrul unei serii cu "marile nume" ale istoriei ruse, a generat sâmbătă reacţii ferme din partea apărătorilor drepturilor omului, relatează AFP