Prea Sfinţitul Ioachim Giosanu construieşte la Bacău cea mai mare catedrală ortodoxă din România, dar şi din sud-estul Europei.
Ioachim Giosanu, având titulatura de Băcăuanul, unul dintre cei mai respectaţi ierarhi români şi-a serbat vineri ziua de naştere. În mod discret, PS Ioachim a sărbătorit acest moment alături de bătrânii din cadrul Centrului rezidenţial de îngrijire a persoanelor vârstnice „Sfântul Ştefan cel Mare” Hârja. Aşezământul, vizitat periodic de PS Ioachim Băcăuanul, adăposteşte un număr de 49 bătrâni de bolnavi şi neputincioşi. Aproximativ jumătate dintre aceştia sunt imobilizaţi la pat şi necesită îngrijiri speciale.
Numit monah în 1980
PS Ioachim provine dintr-o familie cu vocaţie călugărească, dacă ţinem cont că arhimandritul Ioanichie Bălan de la Mânăstirea Sihăstria i-a fost unchi, sora sa, Iosefira Giosanu, este stareţa Mânăstirii Văratec, iar o altă rudă, Acachia Căuş, este stareţa Mânăstirii Războieni.
A terminat Seminarul, dar şi Facultatea de Teologie, dar abia în 1980 a fost numit monah la Mânăstirea Bistriţa, naş de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan.
Primul călugăr după 40 de ani
„Am fost primul călugăr acceptat la Mânăstirea Bistriţa, după 40 de ani de regim comunist. Nu primeam avizul organelor, iar cei de la Securitate, am aflat ulerior, mă catalogau drept mistic”, rememorează PS Ioachim.
Un an mai târziu a fost hirotonit ierodiacon de Patriarhul Teoctist, care era atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, fiind transferat la Centrul eparhial Iaşi, unde a îndeplinit mai multe funcţii: arhidiacon al Catedralei mitropolitane, secretar al ÎPS Mitropolit Teoctist, corector la revista „Mitropolia Moldovei şi Sucevei”, dar şi econom mitropolitan.
Zece ani la Paris
Cu toate acestea a fost hirotonit ieromonah abia în 1990. „Am fo