La 25 de ani după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din epoca Ceaușescu, copiii sunt din nou victime, de această dată ale corupției endemice, scrie ziarul ”The Independent” într-un reportaj referitor la situația sistemului sanitar românesc. Sursa: VLAD STĂNESCU
Dr Catalin Cîrstoveanu conduce o secție de cardiologie dotată după cele mai noi standarde, la un spital de copii din București. Cu toate acestea, nici măcar un singur copil nu a fost tratat aici într-un an și jumătate, de când s-a inaugurat această secție, din cauză că personalul medical care ar urma să-i trateze pe micuți așteaptă șpagă, scrie ziarul britanic.
Așa că dr Cîrstoveanu a lansat o cruciadă pe cont propriu pentru a salva viețile copiilor care vin la el. Așa a ajuns ca medicul să zboare în Europa de Vest, la curse low-cost, pentru a-i duce pe micuți în spitale unde doctorii nu cer mită, precizează The Independent. Cotidianul dă ca exemplu cazul bebelușului Cătălin, de doar 13 zile, care avea nevoie de operație. Medicul român l-a dus cu o cursă low-cost în Italia, unde medicii l-au operat cu succes.
După doar zile, un bebeluș de trei săptămâni pe care dr Cîrstoveanu l-a adus, cu perfuzii, la aceeași clinică din Italia, a murit înainte de intervenția chirurgicală. ”Am fost foarte îngrijorat că nu s-a putut face nimic. Dar în România ar fi murit oricum”, a spus medicul.
”The Independent” subliniază că „doctorul duce o bătălie epuizantă și solitară împotriva acestei culturi a corupției care în România este atât de împământenită încât medicii cer șpagă pentru a salva viețile copiilor și unde trebuie să dai bani asistentelor pentru ca să îți schimbe lenjeria de pe pat”.
Acesta este unul dintre motivele pentru care rata mortalității este peste dublul mediei din Uniunea Europeană, unde unu din 100 de copii nu împlineşte un an, scrie cotidianul britanic.
Bursa șp