Peste 20 de oameni s-au strâns, duminică, în faţa sediului fostului spital din Ocna Mureş, pentru a protesta faţă de închiderea unităţii medicale din localitate. Spitalul a fost închis în urma deciziei de reorganizare a sistemului de sănătate judeţean, afectând locuitorii din zona Ocna Mureş, care trebuie să se deplaseze la Aiud, Alba Iulia sau în alte oraşe, pentru servicii medicale de specialitate.
În Ocna Mureş funcţionează un centru de permanenţă, unde 16 medici acordă doar asistenţă medicală de urgenţă, pentru 30.000 de locuitori din oraş şi localităţile aparţinătoare: Unirea, Lunca Mureş, Noşlac, Fărău, Războieni şi Hopârta. Spitalul din Ocna Mureş a fost închis la 1 aprilie 2011, după ce nu a mai primit finanţare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, având datorii de aproximativ 150.000 de lei. Închiderea spitalului din Ocna Mureş a coincis cu desfiinţarea altor spitale din Zlatna şi Baia de Arieş, tot în aprilie anul trecut, din cauza reducerii cheltuielilor din sistemul de sănătate.
Într-un proiect inclus în Polul de Dezvoltare Aiud-Ocna Mureş, care ar urma să fie creat în zonă, se prevede deschiderea unei secţii a spitalului din Aiud, cu 20 de paturi, la Ocna Mureş, pentru acoperirea nevoii de servicii medicale de pediatrie, interne şi laborator. Însă, deocamdată, pentru deschiderea acestei secţii externe nu există legislaţie în domeniu.
La protest au participat şi primarul Augustin Drăguţ şi viceprimarul Marin Aron.
Protestul de la Ocna Mureș a stârnit reacții în grupul consilierilor locali ai PDL, care au remis presei locale un comunicat în care au fost făcute precizări cu privire la situația Spitalului din Ocna Mureș. Vă prezentăm părțile relevante din document:
“Pentru o bună şi corectă informare a cetăţenilor oraşului Ocna Mureş, facem precizarea că nu a