Woman sitting on bed / Foto: Top Photo Group / Getty Images/Top Photo Group Este un subiect despre care multe femei nu îndrăznesc să vorbească nici cu medicul. Deşi nu e o problemă majoră de sănătate, incontinenţa urinară afectează grav calitatea vieţii femeilor şi încrederea în sine. De aceea, trebuie tratată cu seriozitate şi fără jenă, mai ales că în ultimul timp s-au făcut progrese importante în ceea ce priveşte metodele de tratament.
Stabilirea tratamentului depinde de identificarea cauzelor care duc la apariţia incontinenţei. Căci nu se tratează în acelaşi fel incontinenţa produsă la efort, strănut, tuse şi cea care se manifestă prin nevoia imperioasă de a urina. Contrar a ceea ce am fi tentaţi să credem, scurgerile involuntare de urină nu afectează doar femeile ajunse la o anumită vârstă. Oricine poate avea incontinenţă urinară. Într-adevăr, există două perioade în viaţa femeilor în care creşte riscul incontinenţei: după naşterea naturală şi în timpul menopauzei. Important este ca femeia să consulte un medic urolog din momentul apariţiei primelor semne de incontinenţă. El este singurul în măsură a stabili cauza şi tratamentul potrivit.
Iată care sunt cele mai eficiente metode de tratare a incontinenţei urinare.
Vitamina E – un puternic antioxidant – are printre alte proprietăţi şi aceea de a reda tonusul sfincterului urinar. Este recomandată mai ales în cazul incontinenţei legate de naştere sau menopauză. Vitamina E se găseşte în alimente precum: uleiuri de cereale, unt, lapte integral, ficat, ouă, sparanghel, legume cu frunze verzi (spanac, salată, urzici, varză).
Musculatura perineului joacă un rol esenţial în susţinerea aparatului urinar şi limitarea scurgerilor de urină. Pentru tonifierea muşchilor care controlează fluxul urinar trebuie efectuate exerciţii speciale de kinetoterapie. Sunt aşa-numitele exerciţii Keggel, care constau