* Adrian Solomon, deputat PSD Vaslui (colegiul Bârlad): "Dacă americanii instalează sonde în zona Bârlad, va fi război!"
* Radu Mazăre, primarul Constanţei: Statul român ar trebui să transmită comunităţilor locale care sunt avantajele exploatării gazelor de şist
Bârlădenii se pregătesc de un nou protest contra exploatării gazelor de şist, pe 26 aprilie, după ce, pe 22 martie, circa 5.000 de persoane au ieşit să strige împotriva companiei americane "Chevron", tot în Bârlad, ne-a declarat primarul oraşului, Constantin Constantinescu. Domnia sa ne-a spus că se aşteaptă ca 5000-7000 de bârlădeni să iasă din nou în stradă.
Vestea că Guvernul a aprobat, miercuri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi "Chevron", pentru perimetrele din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, i-a pus în gardă pe cei din Bârlad, unde "Chevron", al doilea mare grup petrolier din SUA, a obţinut mai multe perimetre în concesiune, în extravilanul ora-şului.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului şi Pădurilor, "acordul petrolier care vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea pentru perimetrul Bârlad a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 2283/2004, care a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial nr. 7 din 4 ianuarie 2005".
Rezultă, astfel, că lucrările de exploatare a gazelor de şist ar putea începe prima dată în Bârlad.
Conform procedurilor, compania care obţine aprobare pentru explorare-dezvoltare-exploatare efectuează, iniţial, lucrări de explorare, apoi trece la lucrări de dezvoltare-exploatare. În această ultimă fază este necesară obţinerea acordului de mediu din partea ministerului de resort, emis după evaluarea impactului asupra mediului.
* Radu Mazăre: Ar trebui să existe mai multă transparenţă
Radu Mază