Moment istoric pentru Uniunea Europeană: începând de la 1 aprilie, cetăţenii din statele membre pot propune legi sau modifica actele normative din cadrul UE. Iniţiativa cetăţenească este numele acestei forme de participare a cetăţeanului în cadrul sistemului legislativ european. Ea este introdusă prin textul tratatului de la Lisabona, explică la RFI eurodeputatul Victor Boştinaru.
Conform prevederilor Tratatului, la propunerea Comisiei Europene, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un Regulament conţinând normele şi procedurile care reglementează acest nou instrument.
Eurodeputatul Victor Bostinaru explică la RFI că “iniţiativa cetăţenească permite unui grup format din cel puţin un milion de cetăţeni europeni reprezentând cel puţin un sfert din statele membre ale UE să ceară Comisiei Europene înaintarea unor propuneri de acte legislative, în domenii care intră în sfera de competenţă a Comisiei. Organizatorii unei iniţiative cetăţeneşti, un comitet al cetăţenilor compus din cel puţin 7 cetăţeni europeni cu reşedinţa în cel puţin 7 state membre diferite, au la dispoziţie 1 an pentru a colecta declaraţiile de susţinere necesare”. Iniţiativa cetăţeanului intră în vigoare Victor Boştinaru, Europarlamentar
De asemenea, numărul declaraţiilor de susţinere trebuie certificat de autorităţile competente din statele membre. Comisia dispune apoi de trei luni pentru a examina iniţiativa şi pentru a decide asupra acţiunilor pe care le va întreprinde.
În conformitate cu dispoziţiile Regulamentului, primele iniţiative cetăţeneşti pot fi lansate începând la 1 aprilie 2012.
Moment istoric pentru Uniunea Europeană: începând de la 1 aprilie, cetăţenii din statele membre pot propune legi sau modifica actele normative din cadrul UE. Iniţiativa cetăţenească este numele acestei forme de participare a cetăţeanului în cadrul sistemului