La începutul săptămânii, de Ziua Mondială a Teatrului, Ion Lucian a redactat un mesaj pe care soţia sa l-a citit celor peste 150 de spectaori adunaţi la Teatrul Excelsior din Capitală, locul de suflet al maestrului. Ion Lucian s-a stins din viaţă sâmbătă seară. Pe 22 aprilie ar fi împlinit 88 de ani.
„Teatrul a pierdut definitiv complicitatea cu marele public. De mii de ani de când există, a rezistat tocmai pentru că a fost complice cu publicul", scria Ion Lucian de pe patul de spital.
Soţia actorului, Paula Sorescu Lucian, a fost cea care a citit mesajul, cu ochii în lacrimi, „în speranţa că se va face bine şi va fi sănătos", pe scena Teatrului Excelsior, instituţie al cărui fondator a fost Ion Lucian.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO
„Când s-a dărâmat clădirea veche a Teatrului Excelsior, toţi au venit la mine speriaţi, părinţi, copii, să mă întrebe: Ei unde or să se mai ducă? I-am liniştit. Că au unde să vină. Ei nu pot renunţa la teatru, pentru că aici e singurul loc unde se joacă cinstit", mai scria actorul.
„Frumuseţea nu e un atribut exterior"
Ion Lucian a fost internat la Spitalul Floreasca din Bucureşti pe 11 martie. Suferea de pneumonie şi de anemie avansată.
Printre ultimele cuvinte ale maestrului, transmise în mesajul de Ziua Mondială a Teatrului, a fost şi o lecţie de viaţă, despre principii:
„În spectacolul meu «Frumoasa şi Bestia» am distribuit în rolul personajului negativ pe cea mai frumoasă actriţă din teatru, iar în rolul Frumoasei, o actriţă solară, senină. La sfârşitul spectacolului, copiii strigă la actriţa frumoasă: «Urâto!» Au înţeles că frumuseţea nu e un atribut exterior. Pe acest principiu am activat şapte ani la Teatrul «Ion Creangă» şi 20 de ani la Excelsior", era convingerea lui Ion Lucian.
Urma să primească titlul de Doctor Honoris Causa
Ion Lucian urma