Junk-food-ul îţi influenţează buna dispoziţie. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Las Palmas, împreună cu cei de la Universitatea din Granada. Savanţii spanioli au constatat că persoanele care obişnuiesc să mănânce la un restaurant de tip fast food prezintă un risc crescut de a a se confrunta cu stări de depresie şi anxietate, informează The Huffington Post.
Rezultatele obţinute de ambele echipe de cercetători au fost publicate într-un singur studiu, care a apărut în ultimul număr al jurnalului Public Health Nutrition. Potrivit datelor, alimentele precum hamburgerii, hot dog-ul, pizza, croissantele şi gogoşile scad nivelul de sodiu din organism, mineral responsabil cu buna dispoziţie.
În urma datelor obţinute, cercetătorii au reuşit să realizeze chiar şi un portret robot al persoanelor care frecventează restaurantele de tip fast food. Acestea sunt sedentare, fumează, au o dietă săracă în substanţe nutritive şi muncesc 45 de ore pe săptămână sau chiar mai mult.
"Dacă până în prezent studiile realizate pe preparatele de tip junk-food au arătat o strânsă legătură între aceste alimente şi bolile cardiovasculare şi obezitatea, noi am dorit să scoatem în evidenţă şi faptul că aceste alimente au un impact negativ şi asupra psihicului nostru", a declarat Almudena Sánchez-Villegas, unul dintre coordonatorii studiului.
Pentru a se ajunge la această concluzie, un grup de 8.964 de persoane, care nu sufereau de depresie, au fost rugate să îşi schimbe dieta şi să adopte un regim bazat pe preparate de tip fast food. Voluntarii implicaţi în cercetare au început să simtă efectele negative ale alimentelor de tip junk-food asupra psihicului la şase luni de la începerea studiului.
La finalul experimentului, din numărul total de participanţi, 493 de persoane au dezvoltat o formă de depresie sau urmau un tratament medicam