Traian Băsescu ar fi trebuit băgat la dubă, în 2007, dacă Jandarmeria Română s-ar fi comportat ca acum, căci preşedintele a participat la o adunare publică nedeclarată atunci când mai mulţi simpatizanţi ai săi au ieşit în stradă să-i sărbătorească reinstalarea în funcţie (după ce fusese suspendat de 322 parlamentari), a spus avocatul Gheorghe Piperea, în cadrul unei mese rotunde organizate de ziarul Bursa - "Protestele şi legislaţia privind adunările publice", la care a participat alături de re-prezentanţi ai pro-testatarilor şi ai Jandarmeriei Române.
De la debutul mişcărilor de stradă, în ianuarie 2012, şi până în prezent, mai mulţi protestatari au fost luaţi cu duba de Jandarmerie şi duşi la secţiile de Poliţie, pe motiv că "au participat la o adunare publică nedeclarată, contrar prevederilor Legii 60/1991", deşi Constituţia stabileşte că adunările publice paşnice sunt libere, la fel şi dreptul de exprimare.
Gheorghe Piperea susţine că Legea 60/1991 nu este aplicabilă, potrivit articolului 154, aliniatul 1 din Constituţie, pentru că a apărut înainte de intrarea în vigoare a legii fundamentale, pe 8 decembrie 1991, şi pentru că include prevederi ne-cons-tituţionale.
Domnia sa declară că este convins că "Statul Român este bun de plată", în baza amenzilor aplicate de Jandarmeria Română unor persoane care nu au săvârşit, de fapt, nicio faptă ilegală.
Mai mult, analizând prevederile Legii 60/1991 separat de problema neconstituţionalităţii, avocatul punc-tează că articolele din cuprinsul său se contrazic. Dacă, iniţial, legea stabileşte că adunările publice trebuie doar declarate, actul normativ impune, ulterior, şi necesitatea obţinerii unui aviz de aprobare din partea unei comisii, formată din repezentanţi ai Primăriei şi Jandarmeriei.
Gheorghe Piperea a mai spus că, de fapt, legea reglementează adunările publice organizate, şi nu pe c