Cercetătorii britanici au venit cu ideea de a monta în interiorul corpului uman un micro-robot de un centimetru, care va înota prin corpul nostru pentru a detecta bolile. Astfel, oamenii vor putea fi trataţi din timp, iar medicii ar putea acţiona cu mai multă eficientă, scrie site-ul epsrc.ac.uk.
Micro-robotul se numeşte Cyberplasm şi imită funcţiile de bază ale lampretei, o creatură din Oceanul Atlantic. Aceasta are un sistem nervos primitiv, uşor de reprodus de către cercetători.
AJUTOR PENTRU MEMBRELE „MOARTE"
Cyberplasm va avea nervi electronici şi va fi dotat cu „ochi" şi „nas", senzori din celule de mamifere şi muşchi artificiali care vor folosi energia din glucoză.
Cu ajutorul senzorilor, robotul va fi foarte sensibil la mediul înconjurător şi va putea observa orice modificare apărută în corpul uman şi care ar putea semnala o boală. „Nimic nu se compară cu abilitatea naturală a unei creaturi de a vedea şi de a simţi mediul înconjurător", a declarat unul dintre liderii cercetării, profesorul Daniel Frankel.
Primul prototip al lui Cyberplasm va avea în jur de un centimetru în lungime, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Newcastle (Marea Britanie) speră să reducă dimensiunea la un milimetru. În plus, o micşorare a dimensiunii ar însemna că astfel de roboţi ar putea fi introduşi în muşchi, pentru a-i contracta şi relaxa artificial, permiţând membrelor „moarte" să funcţioneze.