Cele mai vechi pivniţe descoperite de arheologii ieşeni sunt cele de sub Palatul Culturii. Un labirint de 60 de metri lungime se întinde sub podeaua monumentului-simbol al Iaşiului.
Tot Iaşiul este împânzit de o reţea discontinuă de hrube care sunt ori fostele canale de piatră ori beciurile construite de zecii de comercianţi care aveau prăvălii în jurul Curţii Domneşti.
Subsolul Palatului Culturii ascunde cu siguranţă cel mai frumos labirint de pivniţe din Iaşi, sunt de părere arheologii. Odată cu lucrările de restaurare şi consolidare a Paltului Culturii, un grup de arheologi coordonaţi de Stela Cheptea, director al Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Române, au descoperit pivniţe din secolul al XV-lea sub fundaţiile monumentului istoric. Fostele demisoluri ale Palatului au doi metri înălţime şi o lăţime de un metru şi comunică cu exteriorul prin nişte trepte.
„Tot Palatul Culturii stă pe pivniţe. Sunt lungi de vreo 60 de metri, cu diferite intrări, foarte interesante. Nu a mai intrat aer la ele din 1925. Noi am intrat la ele din spatele Palatului, dar se poate intra şi din stradă, pe trepte. Aş vrea să fie date spre vizitare, să fie curăţate, aerisite, consolidate", a spus Stela Cheptea.
Vezi mai multe imagini cu pivniţele de sub Palatul Culturii şi din jurul monumentului