Te întrebi de ce unele persoane îşi revin foarte greu după o decepţie în dragoste? Potrivit psihologului american Art Aron de la Universitatea „Stony Brook” din New York, iubirea adevărată acţionează asupra creierului asemănător drogurilor, ceea ce duce, în timp, la dependenţă.
Citeşte şi:
3 plante cu efect garantat împotriva insomniei
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 15 voluntari, femei şi bărbaţi care fuseseră părăsiţi de parteneri în urmă cu câteva luni. Voluntarii încă nu-şi reveniseră după despărţire. Pentru a li se monitoriza activitatea creierului, aceştia au fost conectaţi la aparate speciale, iar, ulterior, le-au fost arătate alternativ fotografii cu foştii parteneri sau imagini cu persoane străine.
În momentul în care voluntarii au văzut fotografiile cu foştii parteneri, în două regiuni din creier s-a observat o activitate mai intensă. În general, cele două zone se activează în momentul în care urmează să primim o recompensă care va genera plăcere. Una dintre zone găzduieşte dopamina şi trimite mesaje într-o altă regiune a creierului în care se creează dependenţele.
Lipsa partenerului dă sevraj
Inevitabil, atunci când iubim cu adevărat devenim dependenţi de partener. „În astfel de condiţii, nu este de mirare că lipsa partenerului induce o stare similară sevrajului”, explică Art Aron, coordonatoarea studiului
Citeşte şi:
Cum slăbeşti prin acupunctură
Cele mai bune surse vegetale de proteine