În septembrie anul trecut, Florin-Gabriel Ciurar a declanşat, împreună cu Liga pentru Drepturile Omului, o procedură judiciară în vederea anulării unor decizii luate de primarul din localitatea La Madeleine (din regiunea Nord Pas-de-Calais), care interzic cerşetoria şi căutatul prin gunoaie. Verdictul este aşteptat în câteva zile. Jurnaliştii de la cotidianul La Voix du Nord s-au întâlnit cu tânărul originar din România care se bate în justiţie în numele etniei pe care o reprezintă: într-o tabără improvizată.
Are 26 de ani şi trei copii
Florin-Gabriel, Gaby, cum i se zice, se detaşează de grupul din care face parte. Nu se vrea şeful grupului, pentru că este convins că “toţi sunt egali”. Are 26 de ani, trei copii (cel mai mare are 10 ani) şi a venit acum 10 luni de la Oradea, din România, în această tabără de nomazi unde trăiesc acum 34 de familii. Toţi de acolo vorbesc romani, limba ţiganilor. El ştie şi un pic de franceză. Liga pentru Drepturile Omului (LDH) şi părintele Arthur i-au vorbit despre asta, iar el a fost de acord:”Nu e normal să fie interzise cerşetoria şi căutatul prin gunoaie. În fond, nu furi pe nimeni. Este un mijloc de a căpăta de mâncare De ce să ni se interzică? Cu ce am greşit faţă de localitatea La Madeleine?”, se întreabă tânărul rrom, care, totodată, se declară doritor de a-şi găsi de lucru. Orice.
În România i-ar fi “mult mai rău”
Pentru că “nici în România nu avea de lucru şi, mai mult, condiţiile erau mai rele. Mai rele? Adică mai rău decât aici, unde stă în câmp, trebuie să umble după apă, s-o care cu găleata, rabdă de frig, de toate cele”, scriu jurnaliştii de la publicaţia citată. Şi el punctează:”E mai rău acolo”. Şi vrea ca ai lui să aibă dreptul de a rămâne acolo unde sunt acum şi mai ales să-şi poată da la şcoală copiii. “Casa” lui este un colţişor în care a înghesuit o canapea găurit