Privatizările din energie, instituirea managementului privat, precum şi celelalte procese derulate de autorităţi în vederea dezvoltării economiei reprezintă priorităţile actuale ale Guvernului Ungureanu, ne-a declarat, într-un interviu, Lucian Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Potrivit domniei sale, un alt punct important pe ordinea de zi a Executivului este accelerarea absorbţiei fondurilor europene.
* Interviu cu Lucian Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
Reporter: Guvernul şi-a propus să privatizeze "Oltchim" până la finalul lunii mai. Consideraţi că aceas-tă privatizare va fi o reuşită?
Lucian Bode: Nu putem vorbi de o reuşită în ceea ce priveşte privatizarea "Oltchim" până nu soluţionăm, în primul şi-n primul rând, problema "Arpechim". De asemenea, trebuie să punem în aplicare decizia Comisiei Europene cu privire la acceptarea transformării în acţiuni a datoriei pe care societatea o avea către AVAS. Dar, dacă nu reuşim să încadrăm pe verticală "Arpechim", lângă "Oltchim", şansele de vânzare a acesteia din urmă sunt foarte mici.
Reporter: Adică intenţionaţi să le vindeţi la pachet...
Lucian Bode: Nu pot fi vândute la pachet, pentru că "Oltchimul" îl vindem noi, iar "Arpechimul" - "OMV Petrom". Pot să fie, însă, achi-ziţionate la pachet. În acest sens, noi am dat anunţul consultându-ne cu "OMV Petrom". Ei sunt cooperanţi, din acest punct de vedere, au şi anumite cerinţe, ceea ce este normal, dar am spus foarte clar că potenţialul investitor de la "Oltchim" trebuie să aibă acces la "Arpechim", să-şi facă propria evaluare, cu acordul proprietarului. Eu cred că în această perioadă de 30 de zile cât durează depunerea ofertei neangajante, potenţialul cumpărător de la "Oltchim" a intrat în dialog cu proprietarul de la "Arpechim" şi vor avea un răspuns. Sunt obligaţii de mediu pe c