Milioane de persoane au stins luminile sâmbătă seară pe întreaga planetă în semn de angajament pentru lupta împotriva schimbării climatice, o operaţiune care urma să fie fotografiată din spaţiu de un astronaut, relatează AFP. Sursa: Reuters
1 /.
Din piaţa Tahrir din Cairo şi până la Empire State Building din New York, mii de oraşe din circa 150 de ţări şi teritorii şi-au stins monumentele luminate timp de 60 de minute începând cu ora 20.30 locală.
La New York, sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite a stins luminile "din solidaritate cu bărbaţii, femeile şi copiii - circa 20% dintre oameni - care trăiesc fără a avea acces la curent electric", a explicat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Luminile şantierului Turnului Libertăţii, construit pe locul în care s-au aflat turnurile gemene ale World Trade Center distruse în atentatele de la 11 septembrie, au fost şi ele stinse.
Insulele Samoa, din Oceanul Pacific, au fost ca întotdeauna primele care au stins luminile, urmate de Noua Zeelandă, ale cărei oraşe s-au întunecat brusc.
La Sydney, oraşul care a lansat mişcarea "Earth Hour" în 2007, podul din golf şi Opera au fost lăsate pe întuneric, la fel ca şi majoritatea zgârâie-norilor din oraş, sub privirile locuitorilor veniţi în port la un picnic sub clar de lună.
Marele Turn din Tokyo şi-a stins şi el iluminatul nocturn, dar nu şi Arborele Cerului, cu cei 634 de metri ai săi, cel mai înalt turn de telecomunicaţii din lume, care urmează a fi inaugurat în luna mai.
Zgârâie-norii din Hong Kong au rămas şi ei pe întuneric, la fel ca şi construcţiile din Beijing devenite celebre datorită Jocurilor Olimpice, precum Cuibul Păsării. Chiar şi Marele Zid Chinezesc a încetat, pentru o oră, să fie vizibil din spaţiu.
Turnul Taipei 101 din Taiwan şi principalele centre comerciale şi zgârâie-nori din Sin