Investitorii au depus doar 16 proiecte pentru accesarea de ajutoare de stat regionale, cu mult mai putine fata de 70, cate ar putea primi finantare. De ce nu se ingramadesc acestia sa beneficieze de sprijin?
"Pe de o parte, e criza. Investitorii se gandesc inainte de a scoate si un singur euro din buzunar", a declarat pentru DailyBusiness.ro Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.
Acesta a adaugat ca un alt motiv este impredictibilitatea fiscalitatii din Romania. Mai mult, alte state din regiune ofera conditii mai bune. "De exemplu, Bulgaria devine un paradis al investitorilor", a mai spus Agathon.
Potrivit companiei de consultanta Golden Mind&Spirit, foarte putini investitori stiu ca exista si ajutorul de stat "pentru dezvoltare regionala". Dovada: din totalul de 70 de proiecte ce ar putea avea succes in finantare, au fost depuse doar 16.
Pentru a beneficia de acest ajutor, solicitantul trebuie sa realizeze o investitie initiala de peste 30 milioane euro si sa creeze cel putin 300 de noi locuri de munca, urmare a realizarii investitiei initiale.
Schema ajutorului de stat se aplica intreprinderilor din toate sectoarele, cu exceptia celor prevazute in Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene (pescuit, acvacultura, agricultura primara, sectorul carbunelui, siderurgie, constructii navale sau fibre sintetice).
Durata schemei este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009-2013. Bugetul total maxim al prezentei scheme este echivalentul in lei a 1 miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 milioane de euro, in limita plafoanelor bugetare anuale pe perioada celor 5 ani, potrivit consultantilor.
Ei au mentionat ca ajutorul de stat se acorda numai daca beneficiarul a prezentat o cerere in acest scop. Daca lucrarile incep anterior indeplinirii