Dezbaterile pornite în urma apariţiei Acordului Anti-Contrafacere ACTA au readus problema descărcărilor ilegale de fişiere, în general muzică şi filme. Utilizatorii nu sunt însă obligaţi să descarce muzică în calculator, făcând ilegalităţi. Internetul abundă în programe care ne permit să ascultăm muzică pe gratis.
În afară de clasicele radio-uri online, oferta acestora fiind foarte extinsă, există mai multe programe care organizează muzica în funcţie de preferinţe şi care oferă acces aproape la orice artist.
Iată o listă scurtă a unor asemenea programe:
1. Grooveshark
Site-ul este de fapt un motor de căutare pentru muzică, lansat în 2007. Audienţa sa este între 150 şi 160 de milioane de utilizatori pe lună. Catalogul Grooveshark este cel mai mare astfel de catalog gratuit, utilizatorii ascultând peste 15 milioane de melodii lunar. Utilizatorii pot căuta pe site după o anumită piesă, un anumit artist sau un gen muzical. De asemenea, pot să creeze liste cu preferinţe care vor fi salvate la viitoarele accesări. Pentru 60 de dolari pe an, oamenii pot avea acces la Grooveshark Plus, care va oferi chiar un software descărcat direct în calculator.
Evident, au existat probleme pentru acest site, marile case de discuri încercând să acţioneze împotriva sa. De asemenea, pe 1 aprilie anul trecut, Google a scos aplicaţia de pe Android Market. În ianuarie, Grooveshark a fost dată în judecată de toate marile case de discuri.
2. Jango
Funcţionează diferit de Grooveshark şi nu permite accesul la melodii individuale. În schimb, Jango, site lansat în 2007, creează radio-uri în funcţie de artiştii căutaţi. Astfel, dacă cineva caută Pink Floyd va asculta şi melodii de la formaţii din aceeaşi perioadă şi care au aproximativ acelaşi stil. Pentru a memora setările, site-ul are nevoie de un cont, dar a introdus înregistrarea cu contul de Twitter