Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) va înainta o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii prin care va cere public, comunicarea datei când medicamentele lipsă vor fi aduse în România de compania statului UNIFARM, dar şi soluţii de rezolvare a situaţiei pacienţilor până când aceste medicamente vor ajunge în ţără. Se ştie că în România lipsesc 40 de citostatice ieftine, indispensabile schemelor de tratament, iar medicii oncologi fac eforturi uriaşe pentru a menţine pacienţii în viaţă.
Aceste lipsuri diminuează şansele pacienţilor la prelungirea şi calitatea vieţii lor, la vindecare. Pe lângă cererea de rezolvare a problemei medicamentelor, FABC solicită Ministerului Sănătăţii să renunţe la "raţionalizarea consumului de medicamente”. Preşedintele FABC, Cezar Irimia, avertizează că "pacienţii oncologici au nevoie de medicaţia prescrisă conform cu stadiul bolii, la termenele prescrise, nu de procente şi firimituri şi doar atunci când exerciţiul bugetar o permite.
Zilele trăite de un pacient nu pot face subiectul unor târguieli între diversele departamente guvernamentale sau între contabilii Executivului şi cei ai creditorilor României”. De asemenea, în scrisoarea FABC este subliniat pericolul în care se află pacienţii din cauza deficitului de personal medical care este de peste 40.000 de medici şi asistente, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) va înainta o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii prin care va cere public, comunicarea datei când medicamentele lipsă vor fi aduse în România de compania statului UNIFARM, dar şi soluţii de rezolvare a situaţiei pacienţilor până când aceste medicamente vor ajunge în ţără. Se ştie că în România lipsesc 40 de citostatice ieftine, indispensabile schemelor de tratament, iar medicii oncologi fac eforturi uri