"Stiu faptele tale; ca nu esti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindca esti caldicel - nici fierbinte, nici rece - am sa te vars din gura Mea". Cine s-ar fi gandit vreodata ca un inginer metalurg ratat, devenit politician roman de succes dupa 1989, va fi in stare sa ilustreze, si inca perfect, un verset celebru din Apocalipsa? Este clar, ceva important se pregateste in Romania.
Sorin Frunzaverde a fost alaturi de toata lumea in ultimii 20 de ani. A fost cu Ion Iliescu, cu Petre Roman, cu Traian Basescu, cu Emil Boc si, mai nou, este cu Crin Antonescu, Victor Ponta si Dan Voiculescu. "Politicianul" Frunzaverde este, simultan si succesiv, orice si nimic, cu toti si cu nimeni, de stanga si de dreapta, pro si contra, la putere si in opozitie, intransigent si flexibil. Este o icoana vie a clasei politice romanesti: caldicel-nevertebrat, rubicond si principial-fluid.
Cetateanul Frunzaverde are o singura constanta - importanta ce-i drept - in viata sa: interesele materiale personale, promovate in buna masura pe baza controlarii fiefului personal, impropriu denumit in atlasele geografice "judetul Caras-Severin", pe care l-a obtinut in contextul marelui salt inapoi, de la comunism la neo-feudalism, in 1990-1991.
Ca fapt divers, dar posibil sugestiv in contextul polemicilor pe tema Schengen, fieful personal al margrafului politic transhumant Frunzaverde se afla la frontierele a ceea ce este indeobste cunoscut drept "statul national unitar roman" (sa ne ierte Hunor Kelemen pentru indrazneala).
Un alt fapt, mai degraba interesant decat divers, este ca baronetul instapanit in "judetele" (fiefurile) de granita - Caras-Severin, Arad, Bihor, Suceava, Iasi, Constanta sau Giurgiu - manifesta o tendinta clara, dupa 1989, de a acumula bogatie, deci influenta politica, intr-un ritm net superior baronetului