Românii nu se înghesuie să-şi testeze inteligenţa, doar 200 de genii autohtone fac parte din Mensa, cea mai mare organizaţie mondială de profil. Majoritatea vor diploma ca să se angajeze afară. Sursa: EVZ
De trei ani, Mensa recrutează deştepţii României, oameni cu IQ peste 130, scor pe care doar 2% din populaţia lumii îl obţine. Până acum, 200 de conaţionali s-au înscris în organizaţie, slăbuţ în comparaţie cu vecini precum Serbia, Ungaria şi Bulgaria, cu peste 600 de membri. Macedonia, de exemplu, o țară cu aproape 2 milioane de locuitori are o organizație de peste 200 de afiliați, iar Cehia, peste 1.600.
Ce-i drept, organizația din țara noastră este destul de nouă: deși a fost înființată în 1991, mulți membri au emigrat și și-au pierdut interesul, astfel că abia în 2009, Mensa România a renăscut. Mensanii de la noi sunt oameni cu ocupaţii și vârste diverse: de la elevi, studenţi şi şoferi de TIR la doctori, ziarişti, ingineri şi profesori universitari cu mai multe doctorate.
Întrebări capcană cu figuri geometrice
Testările se ţin aproape lunar în Bucureşti şi de două ori pe an în Braşov, Cluj-Napoca şi Iaşi. Cine a dat o dată testul, îl mai poate repeta doar peste doi ani. Pentru a participa, trebuie să aveți minimum 16 ani, iar minorii trebuie să aibă și acordul scris al părinților.
Taxa de participare este 25 de lei, iar proba constă într-un set de 45 de întrebări "culture-free", ce testează "inteligenţa brută". Nu este însă un test IQ obișnuit, care se găsește pe toate site-urile, ci unul optimizat pentru o filtrare cât mai amănunțită a candidaților.
Testul preliminar care vă arată câte șanse aveți
Ultima testare a avut loc la Braşov, în data de 25 februarie. Rezultatele sunt trimise la Londra, la Mensa International, unde o comisie specială le analizează şi dă un răspuns în două săptămâni. În final, candidații sunt anunțați d