Acțiunile SIF-urilor se dovedesc a fi poleite cu aur pentru cei care nimeresc perioadele de creștere. În doar trei luni, investitorii „norocoși“ puteau obține un profit de peste 30% prin SIF Oltenia
Acțiunile listate la Bursa de Valori București (BVB) au crescut in corpore la începutul acestui an, trendul de apreciere fiind oprit abia în urmă cu câteva săptămâni. De revenirea bursei au beneficiat toate companiile, dar mai ales fondurile mutuale cu investiții în acțiuni. La fel și fondurile de investiții de la BVB, mai exact cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea.
Scăderea din ultimele trei săptămâni ale lunii martie nu a aruncat însă cotațiile în teritoriu negativ, majoritatea înregistrând creșteri mari față de închiderea anului trecut. Titlurile fondurilor au crescut chiar mai mult decât acțiunile companiilor. Indicele BET, al celor mai importante zece companii, consemnează o apreciere de 22%, în timp ce BET-FI, indicele SIF-urilor și al FP, este cu circa 27,6% peste ultima cotație din 2011. Campionul financiarelor rămâne, deocamdată, Fondul Proprietatea, a cărui cotație s-a apreciat cu 38% în primele trei luni.
SIF Oltenia, campion la creșteri
Activele nete totale ale celor cinci SIF-uri, la sfârșitul lui martie, se ridicau la 6,26 miliarde lei. Valoarea acetora este cel mai bun indicator pentru importanța pe care o au aceste societăți în sistem, în ciuda reclamațiilor la adresa managementului și regulilor impuse pentru acționari. Valoarea totală a fondurilor mutuale de investiții (monetare, de obligațiuni, diversificate sau de acțiuni) se ridică la 8,3 miliarde lei.
Succesul fondurilor mutuale din ultimii ani se bazează pe stabilitatea celor monetare, cu risc scăzut. Cine vrea însă să aibă un randament mare pentru investiții trebuie să ia în calcul tilurile listate. Iar în perioadele „bullish“, de avânt puternic la bursă, cel