Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante 10 companii de pe bursă, a crescut cu 24% de la începutul anului, urcând astfel bursa de la Bucureşti pe locul al treilea la nivel mondial, după Venezuela şi Vietnam.
Această evoluţie a readus piaţa de capital din România în atenţia investitorilor instituţionali internaţionali, care au avut o contribuţie semnificativă la creşterea acţiunilor locale. Cele mai mari câştiguri le-au înregistrat acţiunile companiilor mari şi lichide de pe bursă (Fondul Proprietatea, Petrom, SIF-uri), care sunt preferate de fondurile de investiţii. Astfel, creşterea indicelui BET este mai mare decât cea a indicelui BET-C, care urmăreşte acţiunile tuturor companiilor de pe bursă (mai puţin SIF-urile), care a câştigat 17,3% în primul trimestru. Indicele BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a acţiunilor FP, a crescut cu 29,1%.
Creşterile puternice s-au înregistrat în ianuarie şi februarie, luna martie fiind marcată de uşoare corecţii, mai ales în prima parte. Totuşi, spre finalul lunii cotaţiile s-au stabilizat.
În ciuda creşterilor din primele trei luni, majoritatea acţiunilor de la BVB se tranzacţionează sub nivelurile din urmă cu un an. Indicele BET este cu 9,4% sub nivelul de atunci. Asta deoarece şi în primul trimestru din 2011 bursa a avut creşteri semnificative, dar la jumătatea anului trecut a scăzut puternic, pe fondul turbulenţelor externe. Revenirea bursei de la Bucureşti a început concomitent cu revenirea pieţelor internaţionale, după ce liderii europeni au ajuns la un acord pentru salvarea Greciei, iar Banca Centrală Europeană a început să pompeze miliarde de euro în piaţă.
"Anul trecut am asistat la un ciclu euforie - panică. Dacă la începutul lui 2011 rezultatele înregistrate de anumite companii şi distribuirea de dividende considerabile au determinat investitorii să acumuleze acţiuni,