Zlotul polonez a fost, in primele trei luni ale anului curent, cea mai puternica moneda in fata euro. In Europa Centrala si de Est, leul a avut cea mai slaba performanta in trimestrul incheiat, plus o defensiva in luna martie fata de euro si dolar.
Leul s-a depreciat din cauza cresterii economice nesigure din acest an, scaderii dobanzilor si, respectiv, a discutiilor privind majorarile de salarii - speculatorii cred ca acestea din urma ar putea duce la adancirea deficitului peste tinta convenita.
"Zlotul a fost castigatorul net al trimestrului intai al anului curent in fata euro. Cu toate ca tinta oficiala de reducere a deficitului sub 3% din PIB pare greu de atins in acest an de catre oficialitatile de la Varsovia, investitorii au incredere in economia Poloniei, asteptata sa aiba cel mai rapid ritm de expansiune din UE, respectiv de 2,5%", a declarat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
El a adaugat ca adancimea pietei valutare si a celei de capital sunt atractive la nivel regional. Zlotul polonez a reusit o apreciere puternica de 9,04%, forintul a avansat cu 6,76%, iar coroana ceha - traditional mai stabila - cu 3,22%.
"Leul a batut in retragere, pe seama unei abordari mai prudente privind cresterea economiei Romaniei in acest an, a tendintei de scadere a dobanzilor (care face mai putin atractive plasamentele in lei), dar si a discutiilor privind majorarile de salarii. Intr-un an electoral, speculatorii sunt foarte atenti la orice cheltuieli care ar putea adanci deficitul peste tinta convenita de 1,9% din PIB. Astfel, leul a pierdut 0,65% fata de euro intr-un trimestru in care monedele din regiune au avut castiguri foarte bune", a aratat Claudiu Cazacu.
Euro a beneficiat, de altfel, de stabilizarea crizei datoriei europene prin interventia Bancii Centrale Europene de furn