Oferta de vanzare a Transelectrica s-a incheiat marti, dupa ce a fost suprasubscrisa la 145,45% pe transa investitorilor mari si la aproape 230% pe transa investitorilor mici. Pretul de oferta a fost stabilit la 14,9 lei/actiune pentru institutionali si 15,71 lei pentru retail.
“A fost un success al Romaniei, nu doar al Bursei, al consortiului, al companiei sau al OPSPI. Incepem sa construim serios o platforma de finantare a economiei prin bursa. Este clar ca apetitul investitorilor straini va creste si vor fi atrasi de ofertele viitoare”, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB.
Contributia investitorilor mici este un semnal pozitiv, important pentru intreaga piata de capital. Acestia au subscris aproape de trei ori mai mult fata de actiunile alocate in transa. Membrii consortului de intermediere, format din BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital, nu au furnizat date concrete despre numarul de investitori noi adusi in piata de aceasta oferta.
„Interesul investitorilor mici ne-a depasit asteptarile si ne bucuram ca acestia sunt mai activi si interesati de companii romanesti cu potential de dezvoltare. Increderea lor in potentialul economiei locale este un reper important pentru viitor”, a declarat Dan Weiler, director executiv corporate finance & investment banking BCR.
Singurul regret din aceasta tranzactie se leaga tot de transa investitorilor mici, a mai spus oficialul BCR. Cererea pe transa de retail a fost foarte mare, subscrierile au fost facute la preturi mai mari decat cel minim, astfel ca investitorii mici au ajuns sa plateasca mai mult pe o actiune, decat cei institutionali. Acest lucru a nemultumit Asociatia Investitorilor, care a cerut OPSPI o derogare speciala prin care sa stabileasca un pret identic pentru ambele transe.
“Daca este sa am